Snabba lästips

Expresstips för dig som behöver ha en bok nyss och helst inte vill veta hur det går, vem som gjorde det och om de fick varandra till slut.

Garanterat spoilerfritt. Uppdateras när material finns.

Senast uppdaterad 2013-05-30

Vattnet i mars (Mikael Fant)
Välskriven, vacker, dråplig, poetisk, varm, sorglig, intelligent, driven och spännande berättelse om en familjs inbördes relationer över tre generationer under ett år. I östra delarna av Medelpad. Bara en sådan sak.

Fjärilseffekten (Karin Alvtegen)
Sorgligt skön feel-good av allra bästa Alvtegen-tappning. The best there is!

Livet efter dig (Jojo Moyes)
Perfekt genomunderbar, tokrolig och supersorglig feel-good på ett sätt som jag aldrig har läst förr. En riktig karamell med ett budskap som stannar kvar.

Stallo (Stefan Spjuth)
Inget annat än en obeskrivlig norrländsk saga i tegelstensförpackning där man riktigt känner doften av blöta lovikavantar och hopplösheten i en ostädad gammal bil.

Kautokeino, en blodig kniv (Lars Pettersson)
Inget annat än en obeskrivlig norrländsk action i mindre tegelstensförpackning där man riktigt känner doften av skoterns tvåtaktsolja och doften av kokkaffe över öppen eld.

Fallvatten (Mikael Niemi)
Inget annat än mera obeskrivlig norrländsk action i ovanligt rimligt format. Film? Jerry Bruckheimer? Joel Silver? Kjell Sundvall?

The Expats (Chris Pavone)
För mig som har ”expats” någorlunda nära i familjen blir det här mer än ett intressant tankeexperiment. Underhållande story och ovanligt valda huvudkaraktärer. Kul!

Det blåser på månen (Eric Linklater)
Jag älskade den här boken när jag var elva-tolv år! Språket känns visserligen som från en svunnen tid. Men det är en underbar saga och äventyrsberättelse om mod, civilkurage och hur det är att vara en känguru.

Little Bee (Chris Cleave)
En del böcker är som en lång jäkla spik som ställer sig rakt genom hjärtat och stampar en gång extra. Den här boken svider att läsa – och ändå ler man.

Drömbokhandeln (Laurence Cossé)
För en boknörd är detta inget annat är en riktigt stor påse godis – med skillnaden att här mår man inte illa när man tryckt i sig allt. Så himla bra! Bäst i sommar, helt enkelt!

Sommarhuset (Anna Fredriksson)
En mors död. Ett sommarhus i skärgården. Tre syskon. Ja, ni fattar. Feel-good med bitterljuv kant.

Evig natt: en arktisk spökroman (Michelle Paver)
Småruggig historia om ung man som vid en forskningsexpedition på Svalbard plötsligt är ensam kvar och får tillbringa en del tid isolerad i mörkret. Inget för mörkrädda.

Svikaren (Katarina Wennstam)
Ett mord på en känd fotbollsspelare som visar sig vara homosexuell och ett målsägarbiträde som har problem i sitt äktenskap. Varning för sträckläsning!

American wife (Curtis Sittenfeld)
En roman, löst baserat på Laura Bushs liv, följer flickan Alice hela vägen från småstaden i Wisconsin till Vita huset i Washington. Sanslöst bra!

Untold story (Monica Ali)
Tänk om prinsessan Diana inte dog Paris 1997? Tänk om det hela var iscensatt och att hon egentligen lever ett vanligt liv någonstans? Tanken svindlar.

Colombes granne (Tatiana de Rosnay)
Det där med grannar som stör kan bli riktigt obehagligt om man inte ser upp. En riktig bladvändare och oh la la, så fransk!

Kvinnan i rummet (Jussi Adler-Olsen)
Kidnappningsscenario med trevligt obehagligt upplägg. Dramaturgin med tidsförloppet bäddar för sträckläsning.

The Passage (Justin Cronin)
Stephen King-ish men ändå inte. En lovande början på en vampyr-dystopi-trilogi där jag redan ser fram emot nummer två som väntas nu i höst.

Led by the grey (Peter DeCosemo)
Om du gillar hästar och vill läsa något annorlunda och fantasieggande. Den här boken får dig att uppleva och se på hästar på ett helt nytt sätt …

Även tystnaden har ett slut (Ingrid Betancourt)
Colombiansk presidentkandidat kidnappas och förs av FARC-gerillan ut i djungeln. En oerhört gripande berättelse om att orka leva under ohyggliga förhållanden med ständiga kränkningar – och ändå behålla sin värdighet.

En dag (David Nicholls)
En berättelse om två människor under en period av 20 år och just bara på ett och samma datum. Roligt, irriterande, gripande, sorgligt och helt enkelt underbart. Läääääääs!

The Imperfectionists (Tom Rachman)
En roman som kan läsas som noveller. Eller noveller som kan läsas som en roman. Bara välj. Läs om en minst sagt brokig samling karaktärer på en tidningsredaktion i Rom och resorna till och från jobbet är alldeles för korta.

Drottningen vänder blad (Alan Bennett)
En pärla. Underbar. På pricken om läsandets glädje (och besatthet?) mixat med en satir
över det brittiska kungahuset.

Hungerspelen/Fatta eld/Revolt (Suzanne Collins)
Ett grymt tv-sänt gladiatorspel med barn och ungdomar i en, som det faktiskt känns, helt
trovärdig och vass framtidsskildring. Varning för sträckläsning!

Paris-Dakar (Jens Liljestrand)
Novellsamling om män som råkar ut för problem av olika slag. Lagom skruvat, lite obehagligt krypande emellanåt – men vad gör det? Man vill ha mer. Hela tiden.

Niceville (Kathryn Stockett)
Feel-good-läsning på högsta nivå! Lojalitet, vänskap och omdöme sätts på prov i 1960-talets Södern när en dokumentär bok om färgade hushållerskor ska skrivas.

No och jag (Delphine de Vigan)
Übersmart 13-åring ska intervjua hemlös 18-åring och tar sig sedan an henne för att ge henne ett hem och en familj. Rolig, välskriven och extremt tänkvärd.

Gargoylen (Andrew Davidson)
Det är omöjligt att inte bli charmad när en namnlös svårt brännskadad huvudperson beskriver kärleken som en liten lemur.

Bumerang (Tatiana de Rosnay)
Lågmält franskt relations- och familjedrama där hemligheter från förr får konsekvenser.

Somliga linor brister/Bara betydelsefulla dör (Varg Gyllander)
Lite svensk CSI, känns relativt trovärdigt skrivet och med en story som flyter på utan irritationsmoment. Funkar såväl i solsken på balkongen som i soffan när det regnar. Rekommenderas i kombination med bekväm stol och tilltugg.

Fallet Vincent Franke (Christoffer Carlsson)
Livsfarliga incidenter och näradöden-möten, skitiga och obehagliga miljöer avlöser varandra som i värsta road-movien och det är faktiskt nästan omöjligt att lägga den här
boken ifrån sig.

Blonde (Joyce Carol Oates)
Nästan 900 sidor fictionaliserat om Marilyn Monroe. Eller…? Oavsett hur man väljer att läsa Blonde så är det en oerhört gripande berättelse om ett barn och senare en kvinna
med ett omättligt bekräftelsebehov.

Fladdermusmannen (Jo Nesbø)
Första delen i Nesbøs serie om norske kriminalpolisen Harry Hole. En överraskande trevlig och underhållande bekantskap. Ok, liiite förutsägbar men trots det – som gjord för sommarläsning.

Boktjuven (Markus Zusak)
Döden berättar historien om en ung flickas intensiva förhållande till böcker. Jag grät på bussen.

Kunzelmann & Kunzelmann (Carl-Johan Vallgren)
Far och son. Två män i var sitt sekel med var sin berättelse. Sträckläsning, omöjlig att
lägga undan.

Yacoubians hus (Alaa al-Aswany)
En historia som i sig är lika myllrande kryddig som fullständigt galen och fascinerande.

The Coroner’s Lunch (Colin Cotterill)
Utspelas på 70-talet i en så otippad miljö som Laos, där den pensionsmässige läkaren Siri
mot sin vilja får förlängt förtroende som rättsläkare.

Släktfeber (Sara Paborn)
Och ni som trodde att ni hade norra Europas märkligaste släktingar? Komik med sorgsen kant.

Den hemliga historien (Donna Tartt)
Relationsdrama på internatskola där spretig grupp provar på allt: droger, sex och mord. This one’s a must!!

En halv gul sol (Chimamanda Ngozi Adichie)
Två tvillingsystrar, olika som natt och dag, i inbördeskrigets Nigeria. Tog slut alldeles för snabbt.

Främmande jord (Jhumpa Lahiri)
Noveller om indiska invandrare i USA. Fantastiskt välskrivet, nedtonat men ändå angeläget.

Amberville/Lanceheim (Tim Davys)
När man väl vant sig vid den i början rätt överraskande karaktärssammansättningen så är framför allt Amberville en sanslöst bra berättelse.

The end of Mr Y (Scarlett Thomas)
En spännande hybrid av mystik och filosofi. Inget man expressläser, ger ett visst intellektuellt tuggmotstånd.

The Host (Stephenie Meyer)
Bladvändare med ovanligt vald story och miljö.

Remember me? (Sophie Kinsella)
Oförarglig chick-lit med ett visst budskap om att det förflutna alltid hinner i kapp men att det finns möjlighet att göra nya val.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (Mary Ann Shaffer)
Småputtrigt och väldigt, väldigt brittiskt i brevform. Att avnjutas med té och scones i mysfåtöljen.

4 tankar om “Snabba lästips

  1. Hej!
    Trevlig och lugn bloggsida du har, mysigt!!

    Välkommen till vår sida http://www.brbok.se
    Vi har skrivit en bok som heter ”Kung Karl och Greve Hamiltons söner” en spännande historisk thriller som vi har forskat fram.
    Lite info. om vår bok.

    Kung Karl och Greve Hamiltons söner
    Ny begränsad upplaga i hårda pärmar.

    Med mer spänning och dramatik förflyttar vi oss tillbaks till 1853 då en spektakulär konspiration mellan arvfurtsen Karl Bernadotte, sedermera Karl XV, och gamle greven Axel Raoul Hugo Hamilton på Ovesholm, fick sin uppstart. I denna konspiration hamnade en person, med det högst vanliga namnet Jöns Olsson, i skottlinjen. Kungar, adel och vanligt folk, kan det bli bättre.

    I berättelsen förekommer storheter som Fredrika Bremer, Louis de Geer, Fritz von Dardel m.fl samt torpare, drängar och pigor.

    En 1800-talsberättelse om kärleksaffärer, rättsröta, kungar, adel och torparen, drängen och kapitalisten Jöns Olsson från Önnestad, De döda har talat!

    Författad av Ralph Birgerson och Bengt Sehlin
    Hjärtligt välkommen till vår hemsida.

    • Hej där!
      Jo, sidan heter ju (än så länge) Bloggar lugnt och det är ju det jag vill – det här skrivandet ska vara lustfyllt och totalt stressbefriat.
      Er bok låter spännande och jag tror att just den här typen av ”historiska thrillers” mycket väl kan ligga helt rätt i tiden. Intresset för släktforskning och för historia rent allmänt växer i kombination med att många gillar en bra berättelse. Hoppas att ni får mycket respons och att det går bra för er med lanseringen!

      hälsningar,
      Marie

    • Hej där!
      Kul att vi har lite samma smak vad gäller böcker. Jag läser precis ”På vinst och förlust” av David Nicholls, samme som skrev ”En dag”. Roligt, värmande, lite lagom hjärtknipande och ett visst mått av feel-good. Perfekt under påskledigheten.

      Härliga bilder du har på din blogg! Visst blir det grymt vackert när man plåtar ”vanliga” blommor på nära håll?

      Ha det gott!
      Marie

Lämna en kommentar